Czas przygotowania:
15min,
wykonanie:
łatwe
Składniki
- 18-20 sztuk ciasteczek Savoiardi Balocco
- ciemna czekolada do nadzienia
- 300 g śmietany
- 400 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- biała czekolada do nadzienia
- 250 g śmietany
- 300 g białej czekolady, posiekanej
- 4 g żelatyny
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
Sposób przygotowania
- Farsz ciemna czekolada : doprowadzić śmietanę do wrzenia, usunąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę . Mieszać i odstawić do schłodzenia (krem musi pozostawać w stanie płynnym ).
- Farsz z białej czekolady – rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie na 10 minut, doprowadzić śmietanę do wrzenia, usunąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, wymieszać i dodać żelatynę. Ostudzić.
- Powlekamy formę folią .
- 12 sztuk ciasteczek Savoiardi Balocco namoczyć w likierze pomarańczowym a następnie odczekać 1,2 minuty tak aby Savoiardi Balocco zmiękły i przylegały idealnie do formy . Wypełnić formę ciasteczkami na około.
- Wlać nadzienie czekoladowe ciemne, zwracać szczególną uwagę na przestrzenie pomiędzy ciasteczkami Savoiardi aby były wypełnione czekoladą. Umieścić w lodówce .
- Wlać nadzienie z białej czekolady. Można dodatkowo środek wypełnić ciasteczkami Savoiardi, namoczonymi w likierze pomarańczowym.
- Włóż do lodówki na 3-4 godziny.