Czas przygotowania: 15min, wykonanie: łatwe



Składniki

  • 18-20 sztuk ciasteczek Savoiardi Balocco
  • ciemna czekolada do nadzienia
  • 300 g śmietany
  • 400 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • biała czekolada do nadzienia
  • 250 g śmietany
  • 300 g białej czekolady, posiekanej
  • 4 g żelatyny
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego


Sposób przygotowania

  1. Farsz ciemna czekolada : doprowadzić śmietanę do wrzenia, usunąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę . Mieszać i odstawić do schłodzenia (krem musi pozostawać w stanie płynnym ).
  2. Farsz z białej czekolady – rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie na 10 minut, doprowadzić śmietanę do wrzenia, usunąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, wymieszać i dodać żelatynę. Ostudzić.
  3. Powlekamy formę folią .
  4. 12 sztuk ciasteczek Savoiardi Balocco namoczyć w likierze pomarańczowym a następnie odczekać 1,2 minuty tak aby Savoiardi Balocco zmiękły i przylegały idealnie do formy . Wypełnić formę ciasteczkami na około.
  5. Wlać nadzienie czekoladowe ciemne, zwracać szczególną uwagę na przestrzenie pomiędzy ciasteczkami Savoiardi aby były wypełnione czekoladą. Umieścić w lodówce .
  6. Wlać nadzienie z białej czekolady. Można dodatkowo środek wypełnić ciasteczkami Savoiardi, namoczonymi w likierze pomarańczowym.
  7. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.